İmplant:

Travma, diş eti hastalığı ve çürük gibi çeşitli nedenlerden dolayı doğal dişlerini kaybetmiş hastaların; titanyum veya seramik esaslı yapay köklerin çene kemiğine yerleştirilmesi ve üzerlerine sabit ya da hareketli protezler yapılmasıyla hastanın diş eksikliğinin giderildiği bölümümüzdür.

İmplantlar tek diş eksikliklerinde, tek veya çift tarafında arka dişlerini kaybetmiş hastalarda, az sayıda kalmış doğal dişlere destek olmak amacıyla ve tüm doğal dişlerini kaybetmiş hastalarda uygulanmaktadır.

İmplant uygulanması planlanan hasta, klinik ve radyografik tetkiklerden geçirilir. Bu incelemeler sonucunda uygulanacak implantın tip, çap ve boyuna; daha sonra protez tipine karar verilir. Bu doğrultuda farklı implant ve protez tiplerine bağlı olarak tedavi süresi değişebilmektedir. Tedavi süreci bir gün ile altı ay arasında farklılık gösterir. Operasyon sonrası altçenede 2 ay, üstçenede 3 ay kadar implantların kemikle kaynaşması beklenmelidir. Bu dönem iyileşme dönemi olarak adlandırılır ve hastanın dişsiz kalmaması için geçici bir protez yapılır. İyileşme dönemi tamamlandıktan sonra protez safhasına geçilir ve planlanmış sabit ya da hareketli protez hastaya takılır.


İmplant Fiyatları:

İmplant fiyatlarında üretilen implantların özelliklerini hastalar genelde detaylı bilemezler, bu yüzden çok iyi araştırmaları ve hekimlerine özellikle implant markası hakkında bilgi edinmek istediklerini söylemelidirler, gerekirse implant markasının adını internette incelemelidirler. İmplant uygulaması, implant markalarının da sayısının artmasıyla çok yaygınlaşmıştır. Bu yüzden komplikasyon oranı da artmıştır. Hastalarımızın dikkatli olmaları gerekmektedir. Öncelikle dikkat etmeleri gereken hususlar;

  • İmplant uygulanacak yerin steril olup olmadığıdır.
  • Yapılacak olan implantın markası.
  • İmplant uygulayacak hekimin bilgi ve tecrübesi.

Tüm bunlara dikkat ettikten sonra hekimin öngördüğü tedavi planlamasının uygulamasına geçilir. Önemli olan hastanın en ideal şekilde tedavisinin uygun materyalle uygun koşullarda gerçekleştirilmesidir. İmplant uygulamasından sonrasında üst yapısının protetik aşaması da önemlidir.


İmplant Nedir?

İmplant kelimesi Latince bir kelime olup, ekim-ekmek anlamına gelmektedir. Diş hekimliğinde ise kaybedilen dişlerin yerine, fonksiyon ve estetik olarak doğal dişlere benzer yapıları oluşturmak için kemiğe yerleştirilen kök ya da silindirik yapılara implant denir. İmplant tedavisi hastanın yaşam standardını yükseltmek için geliştirilmiştir. Hayati bir uygulama değildir. Günümüzde implant materyali olarak en fazla kullanılan metal titanyumdur. Titanyum, doku uyumu mükemmel olan, yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılan bir metaldir. Kalp-böbrek transplantasyonunda olduğu gibi antijen-antikor reaksiyonu oluşturmaz. Bu nedenle doku reddi gelişmez.


İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

  1. Ağız hijyeni sağlayabilecek bireylere
  2. Normal yara iyileşmesi olan bireylere
  3. İmplant yapımı için sistemik engeli olmayan kişilere implant uygulanabilinir.
  4. Yeterli miktarda ya da yeterli miktara ulaştırılabilecek kemik yapısına sahip bireylere,

İmplant Yapımının Aşamaları:

  • Muayene:Bu süreçte tıbbi ve diş hekimliği muayenelerinden oluşabilir. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant uygulamasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre, diş hekimi kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna karar verir. Bu süreçte implanta ve sonradan yapılacak proteze karar verecek hekimin bu konuda deneyimli olması çok önemlidir.
  • Operasyon:İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İnsizyon dişeti üzerinden yapılarak kemikte uygun aletlerle implantın yerleştirileceği yuva açılır. İmplant bu yuvaya yine özel aletler kullanılarak yerleştirilir. İşlem, uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 15-90 dakika arasında sürebilir.
  • İyileşme Safhası:İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre minimum 2 aydır. Bu süre içerisinde gerekirse hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hastalar uygulanan implantların üzerine direk çiğneme yükü vermeden normal beslenmelerini yapabilir. İyileşme süresi sırasında, implantı uygulayan hekim belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.
  • İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi:İyileşme süresi tamamlanıp implant çevresi tamamen yeni kemikle dolduktan sonra, implantın üzerine üst yapısı yerleştirilir.
  • Protezin Yapılması:Protez tek bir kron, köprü, parsiyel veya tam protez şeklinde olabilir. Yapılacak olan proteze uygun ölçü maddeleri ile ölçü alınır.

İmplant tedavisi pahalı bir uygulama mıdır?

İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. Buna karşılık implant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.


İmplant tedavisi sırasında çok acı hissediliyor mu?

İmplant tedavisi lokal anestezi altında uygulanan bir tedavi olduğundan genelde ağrısız geçen bir operasyondur. Ancak her cerrahi operasyonda olduğu gibi implant tedavisinde de bazı ağrılar olabilir. Operasyon sonrası ortaya çıkabilecek ağrılar normal diş çekimi sonrası ortaya çıkan ağrılardan farklı değildir. Hekim tarafından verilecek olan ilaçlar operasyon sonrası ağrıların önlenmesini sağlayacaktır. Star Dental ailesi kendinizi rahat hissetmeniz için daima yanınızda olacaktır.


İmplant tedavisi kimlere uygulanamaz:

  • Diyabet (şeker hastalığı); kontrol altında olmayan ve diyabetin düzenli seyretmediği durumlar.
  • İmplant tedavisi sonrası sağlanması gereken oral hijyeni (ağız temizliğini) hastanın tam olarak sağlayamayacak olması.
  • Kanda pıhtılaşma sorunları
  • Hastada panik atak rahatsızlığının olması.
  • Uygun olmayan çene yapısı.
  • Aşırı zayıf bünyeye sahip olmak.
  • Bazı kalp hastalıkları.
  • Bazı romatizma hastalıkları.
  • Hastanın aşırı heyecanlı ve endişeli olması.
  • İmplant tedavileri hangi yaş grubundaki hastalara uygulanabilir?

İmplant; Her yaştaki hastalar bu tedavi için uygundur. Ancak  gençler için kemik gelişiminin tamamlanmasını beklemek gerekmektedir. Kemik gelişimi kızlar için 16-17 erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Yetişkinlerde ise herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Ancak hastanın yaşından dolayı ortaya çıkacak riskler mevcut ise implant tedavisi yapılmayabilir.


İmplant Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Ağız için gerekli hijyeni sağlayabilecek kişiler implant tedavisi için uygundur. İmplant yapımı için kesinlikle risk teşkil eden bazı hastalıkları olmayan herkes, implant tedavisi görebilir. Sağlıklı kemik yapısının yeterli miktarda ya da yeterli miktara ulaştırılabilecek potansiyele sahip olması. Yara iyileşme kapasitesi normal düzeyde olanlar.


İmplantlar kansere neden olur mu?

Bugüne kadar implanttan kaynaklanan herhangi bir kanser vakasına rastlanmamıştır.


İmplantların vücut tarafından reddedilme olasılığı var mıdır?

Günümüz implant tedavisinde en çok kullanılan materyal titanyumdur. Titanyum doku dostu olan ve tıp dünyasında  güvenle kullanılan bir materyaldir. Dolayısıyla titanyum malzemeden yapılan implantların vücut tarafından reddedilmesi gibi bir durum yoktur.


İmplantlar estetik amaçlarla kullanılır mı?

İmplantlar genelde estetik nedenlerle kullanılmazlar. İmplantların kullanılmasındaki amaç protez dişlere dayanak vermektir. Ancak implant üstüne uygulanacak dişler estetik dişler kullanarak kozmetik düzeltmeler yapılabilir fakat böyle bir tedaviye başlamadan önce beklentilerinizi tamamı ile diş hekiminize danışmalısınız.


İlaçlar İle Herhangi Bir Etkileşim Var mıdır?

Bu belirli ilaçlar için mümkündür. Örneğin; Kortizon vücut metabolizmasını ve bağışıklık sistemini değiştirebilir ve iyileşme ile ilgili problemler ile karşılaşılabilir. Pıhtılaşmayı engelleyici ilaçlar implantların yerleştirilmesi esnasında ciddi kanamalara sebep olabilir. Eğer düzenli olarak ilaç kullanmanız gerekliyse bunu diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir.


İmplant tedavisinin yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar nelerdir?

İmplant tedavisi yapılacak hastada bulunan bazı hastalıklar implant tedavisinin yapılmasını sakıncalı hale getirebilir.


İmplant tedavisinin başarısı aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  • Endikasyonun hekim tarafından doğru konulmuş olmasına doğrudan bağlıdır.
  • İmplant’ların steril bir ortamda yerleştirilmesine
  • İmplant öncesi ve sonrasında ağız sağlığı ve temizliğine özen gösterilmesine
  • İyileşme döneminde kullanılan alkol ve sigara miktarına
  • Genel sağlık durumunun iyi olmasına (Kontrol edilemeyen şeker hastalığı iyileşmeyi olumsuz yönde etkiler)

İmplantlara karşı alerjik olunabilir mi?

Dental implantlar kırk yılda fazla süredir kullanılmaktadır. Bu uzun süre içerisinde titanyum esaslı implantlara karşı bilinen hiçbir alerjik durum görülmemiştir. Titanyum hiçbir alerjik bileşen içermez ve vücut içerisinde tamamen etkisizdir.


İmplantın Uygulanmasındaki Başarısızlık Ve İmplantın Çıkarılması Durumu ile Karşılaşılabilirmi?

Klinik başarısızlık oranı tüm dünyada % 5 ve %10 arasında değişiklik göstermektedir. İmplantın etrafında kemik oluşmaması durumunda, implantlar oynuyorsa çıkarılmaları diş çekimi kadar basittir. Eğer implantın etrafı kemikle tam olarak dolmadıysa, fakat implant oynamıyorsa, özel bir alet yardımıyla kolaylıkla çıkarılabilir. İmplantlar çıkarıldıktan sonra yerleri bir diş çekiminden sonraki yaranın iyileşmesi gibi kapanmaktadır. İmplantların yerleştirildiği operasyon sonrası hafif bir ağrı, yüzde şişlik, yanak ve boyunda morarmaların olması da normaldir.


İmplant tedavisinde ne kadar süre sonra normal iş hayatına dönebilirim?

Genellikle tedaviden 1 gün sonra normal hayatınıza 1-3 gün arası sürede normal iş hayatınıza dönebilirsiniz.


Herkese implant yaptırabilir mi, implantın uymaması veya vücudun kabul etmeme gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

Ağız içi ve radyolojik muayene sonucunda, yeterli kemik seviyesi var ise herkese implant yapılabilir. Vücudun kabul etmemesi implantın düşmesi gibi durumlar ancak sistemik ciddi bir hastalık durumu varsa ya da operasyon sonrası hastanın uyması gereken hususlara uymaması durumunda oluşabilir.


İmplant operasyonu sırasında ağrı hisseder miyim?

Ameliyat sırasında hiç ağrı hissetmezsiniz. Lokal anestezi ile implant yapılacak bölge kısa sureli olarak uyuşturulur, bu açıdan herhangi bir dolgu ya da diş çekimi işleminden farkı yoktur.


İmplant operasyonu sonrası ağrı oluyor mu? Normal hayatımıza ne zaman devam edebiliriz.

Ertesi gün normal yaşantınıza devam edebilirsiniz. İmplant operasyonu küçük çapta bir kemik cerrahisidir, bu nedenle operasyon sonrası hafif bir ağrı olabilir. Operasyonun hemen sonrasında alınan ilaçlarla bu ağrıyı sıfıra indirmek mümkündür.


İmplant yaptırdıktan sonra ne kadar sonra dişlerimi fırçalayabilirim?

İmplantlarınızın yapıldığı günün akşamı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.


İmplantlarım yapıldıktan ne kadar sonra dişler yapılır ?

Alt çenede 2 ay , üst çenede 3 ay sureli bir bekleme yapılması gerekir. Bu sürelerin ardından dişleriniz takılabilir.


İmplantlar vücuda zararlı mıdır?

İmplantlar titanyumdan yapılmaktadır ve titanium vücut dokularıyla en iyi uyum sağlayan materyaldir. Doğru cerrahi teknikle yerleştirilen implantların vücuda hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır.


En erken kaç yaşında implant yaptırlır ?

Bu sure kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir, esas olan kemik gelişiminin sonlanmış olmasıdır. Bu da 18-21 yaş arasında olmaktadır.


Havaalanı gibi bir güvenlik kontrolü sırasında metal detektörleri implantım nedeniyle uyarı verir mi?

Hayır vermez. Bunun için endişelenmeyin. İmplantlar manyetik değildir ve detektörü etkilemek için fazla küçüktür. Detektör implantlarınız için uyarı verse bile sorunu çabucak ve kolayca açıklayabilmeniz için bir implant kimliğiniz olacaktır.


İmplant uygulamasının yararları:

İmplant, sağlam, rahat ve güvenilir bir uygulamadır. İmplantlar üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken en doğal yapıyı oluştururlar. Eksik dişlerin tamamlanması sürecinde, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür.

Diş kayıpları sonucu ortaya çıkan travma, fizyolojik olarak ortaya çıkan kemik erimeleri, çene kemiğinin seviyesinde ve hacminde azalmasına sebep olmaktadır. Bu durum da, uygulanacak olan  protezin fonksiyonunu tam anlamıyla  yerine getirebilmesine engeldir. Bunun sonucunda da çiğneme ve konuşmada problemler çıkması kaçınılmaz olur.

Dolayısıyla diş kaybının etkileri fizyolojik olduğu kadar psikolojik de olacaktır. İmplant, doğal dişin yerine geçen bir özel uygulama olarak, diş kayıplarının yol açacağı her türlü soruna kesin ve en sağlıklı çözümü getirmektedir


İmplant Tedavilerinde  Başarı Oranı Yüksek Midir?

Evet implant tedavilerinde başarı oranı oldukça yüksektir. Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının %90-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Fakat elbette ki her tıbbi işlemde olduğu gibi %100 garanti vermek mümkün değildir.


İmplantların Ağızda Kalma Süresi Nedir?

İmplantların kullanıldığı süre birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İlk implant uygulaması yapılan hastaların implantlarını 30 yılı aşkın süredir başarıyla kullandıkları tespit edilmiştir. Her türlü tıbbi operasyonlarda olduğu gibi, prensip gereği implanlara da ömür boyu garanti verilmesi mümkün değildir.

implant44-300x233-1-300x210
444 36 17